Liceul Tehnologic Ocna Mures este pe cale să spună „adio” distribuitorilor de gaz şi energie electrică.

Potrivit celor aflate de la Cornelia Popescu, directorul instituţiei de învăţământ, începând din vara anului trecut a început procesul de revoluţionare a modului de asigurare a energiei necesare pentru încălzirea sălilor de clasă, iluminatului şi a preparării apei calde.

cornelia-popescu - director Liceul Tehnologic Ocna MuresSuntem pe cale să implementăm un sistem performant care ne va face independenţi din punct de vedere energetic. Este vorba despre panouri radiante cu raze infraroşii şi panouri fotovoltaice care să alimenteze din punct de vedere energetic panourile radiante. Astfel vom putea asigura gratuit încălzirea şcolii„, ne-a declarat directorul Cornelia Popescu.

Aceasta ne-a informat că pentru realizarea sistemului s-a implicat administraţia locală, care a şi asigurat o parte din suma necesară. „Am solicitat sprijin financiar din partea primăriei, suma totală pentru realizarea acestui sistem ridicându-se la aproximativ 80.000 de euro. Administraţia locală ne-a dat aproximativ 20.000 de euro pentru achiziţionarea panourilor radiante. Urmează ca în continuare să achiziţionăm şi să montăm panourile fotovoltaice. Din acel moment vom fi complet independenţi în ceea ce priveşte încălzirea şi nu vom mai avea de plătit energie pentru încălzire, fapt care ne va aduce mari economii, sumele economisite în acest mod putând fi redirijate spre alte necesităţi„, ne-a mai declarat Cornelia Popescu.

silviu-vintelerReferindu-se la acest proiect, primarul oraşului Ocna Mureş, juristul Silviu Vinţeler, ne-a declarat: „Liceul Tehnologic Ocna Mures este beneficiarul unei investiţii care îi va asigura o independenţă energetică aproape totală. Dorim să asigurăm încălzirea claselor, prepararea apei calde şi, dacă se poate, şi a iluminatului public folosind energia solară. La această oră am reuşit să montăm radiatoare cu infraroşu, alimentate de la reţeaua de energie electrică, radiatoare care să asigure temperatura ambientală în sălile de clasă. Dorinţa noastră este să montăm pe acoperişul clădirilor panouri fotovoltaice şi solare pentru a asigura enegia electrică necesară atât pentru încălzire cât şi pentru prepararea apei calde, dar şi pentru iluminat. Din cauză că administraţia publică a fost privată de sume importante la repartizarea sumelor defalcate din impozitele pe venit şi TVA, proiectul nostru a trebuit să fie sistat, cel puţin pentru o perioadă de timp”, ne-a declarat Silviu Vinţeler, primarul oraşului Ocna Mureş. Aceasta ne-a mai informat că proiectul va continua, numai că într-un ritm ceva mai lent decât cel programat iniţial. „Liceul Tehnologic va avea aceste panouri, numai că va trebui să aşteptăm ceva timp. Deocamdată nu putem face mai mult. Cauza v-am explicat-o mai devreme. Aşteptăm să se deschidă o sesiune de proiecte pe unul dintre programele Uniunii Europene, de folosire a „energiei verzi” şi cu siguranţă că vom aplica. Nu ne permitem să luăm bani de la investiţiile care sunt în curs”, ne-a mai declarat primarul Silviu Vinţeler. Dacă proiectul gândit de conducerea liceului şi administraţia locală va fi finalizat, s-ar putea ca Liceul tehnologic Ocna Mures să fie prima instituţie din ţară independentă total din punct de vedere energetic şi care nu va mai cheltui niciun ban pentru încălzire şi iluminat, sumele respective putând fi redirijate spre dotare.

sursa articol: http://www.ocnamuresinfo.ro (Dorel LAZĂR)