Controlul iluminatului a intrat într-o fază de dezvoltare deosebită, ce are ca aplicație principală reducerea consumului de energie în clădiri, birouri și case. O altă aplicație atractivă este cea a iluminatului decorativ. Controlul unui ansamblu de dispozitive de iluminat se face prin realizarea unui sistem, în care comunicarea se face prin fire sau wireless.

IEC 60929 și IEC 62386 sunt standarde tehnice pentru sistemele bazate pe rețea care realieaza controlul iluminatului prin sisteme de automatizare a clădirilor. Ele s-au stabilit ca un succesor pentru sisteme de control al iluminatului prin semnale 0 – 10V și ca o alternativă de standard deschis pentru Interfață de Semnal Digital (DSI), pe care se bazează.

IEC 60929 este prima versiune a standardului și va fi retras la 23 iunie 2014. Membrii ai DALI AG (Digital Addressable Lighting Interface Activity Group) au voie să folosească marca Digital Adressable Lighting Interface (DALI) pe dispozitive care sunt conforme cu standardul actual. Cei care nu sunt membrii AG DALI pot aplica marca plătind o taxă de permisiune.

Avantajele sistemului DALI pentru controlul iluminatului

» Comunicarea bidirecțională cu informaţii despre regimul corpului de iluminat, orele de funcţionare a lămpii și notificarea defectelor.
» Un sistem foarte flexibil – fiecare balast este adresabil individual şi poate fi reconfiguratǎ adresa în cadrul buclei sau arbitrar, dacă apare necesitatea adăugării unui nou grup de lucru.
» Cablare simplificatǎ ce utilizeazǎ cablurile electrice de alimentare a corpurilor de iluminat.
» Testele balasturilor DALI se pot realiza de la distanţă. Nu este nevoie de o testare individuală a lămpilor – în special pentru proiectele mari, aceasta fiind de mare ajutor, deoarece are ca rezultat economisiri importante de timp şi muncă.

Module de control adresabile DALI – pentru flexibilitate nelimitată

Modulele de control complet adresabile (LCM) DALI susțin practic orice configuraţie de conectare în cadrul buclei.
La pornire, fiecare balast trebuie să fie identificat şi adresat în mod individual și poate fi introdus în maximum 16 grupe.

Module de control DALI preadresate – o instalare simplă și eficientă din punct de vedere temporal și financiar

Știm din experienţa practică, că în cazul clădirilor cu sistem de distribuţie, cu module conectabile de control, pentru cele mai multe tipuri de spaţii de birou este suficientă echiparea unui conector cu un singur corp de iluminat (max. două balasturi) şi/sau o lampă de urgenţă. Modulele LCM DALI preadresate sunt configurate pentru acest sistem, ceea ce are ca rezultat economisirea timpului şi reducea costurilor de instalare, menţinând în acelaşi timp toate avantajele oferite de sistemul DALI.

Caracteristici tehnice ale rețelei DALI – conectivitate cu fire

O rețea DALI constă dintr-un controler și unul sau mai multe dispozitive de iluminat (de exemplu, balasturi electrice și variatoare), care au interfețe DALI. Controlerul poate monitoriza și controla fiecare dispozitiv de iluminat prin intermediul unui schimb de date bi-direcțional. Protocolul DALI permite dispozitivelor să fie abordate în mod individual și se încorporează, de asemenea, mesaje de grup și de scenă, pentru a aborda simultan mai multe dispozitive (de exemplu “Group 1 Goto 100%” sau “Recall Scene 1”).

Fiecărui dispozitiv de iluminat i se atribuie o adresă statică unică, în intervalul numeric 0-63, făcând posibilă conectarea de până la 64 de dispozitive într-un sistem independent. Alternativ, DALI poate fi folosit ca un subsistem, prin gateway DALI, pentru a aborda mai mult de 64 de dispozitive. Datele sunt transferate între controler și dispozitive prin intermediul unui protocol serial asincron, semi-duplex, pe un bus cu două fire, cu o rată de transfer de date fixă, de 1200 biți/s.

Tipuri de retele DALI

DALI necesită o singură pereche de fire pentru a forma magistrala de comunicare pentru toate dispozitivele dintr-o rețea unică DALI. Rețeaua poate fi aranjată într-un bus sau într-o topologie stea, sau o combinație a acestora. Sistemul DALI nu este clasificat ca SELV (Separated Extra Low Voltage), și, prin urmare, pot fi trase lângă cablurile de rețea sau într-un cablu multifilar, care include și alimentarea. Datele DALI sunt transmise folosind codificarea Manchester și are un raport mare semnal/zgomot, care permite comunicații fiabile, în prezența unui nivel ridicat de zgomot electric.

DALI are o punte de diode în circuitele de interfață, astfel încât dispozitivele pot fi conectate, fără a ține cont de polaritate. Nivelul semnalului este definit ca 0 ±4,5V pentru “0” și 16 ±6,5V pentru “1”. Interfața centrală are puterea maximă de 250mA, iar pe unitate are 2mA. Cablul de rețea trebuie obligatoriu să aibă izolare la 600V și cel puțin un 1 mm secțiune transversală, cu o cădere maximă de tensiune de 2V de-a lungul cablului (max 300 m). Interfața de semnal este separată galvanic și nu are nevoie de nicio rezistență terminală.

Caracteristici tehnice ale rețelei DALI – conectivitate wireless

La International Consumer Electronics Show, din ianuarie 2014, în Las Vegas, (http://ces.cnet.com), NXP Semiconductors a făcut o demonstrație cu o rețea wireless pentru iluminat inteligent proiectată pentru instalare cu ușurință în casă. Demo-ul include un comutator cu recoltare de energie (fără baterie, fără fire), dezvoltat de EnOcean, un lider mondial în soluții wireless de recoltare de energie.

Prin utilizarea tehnologiei NFC (Near Field Communication), comutatorul EnOcean poate fi adăugat la o rețea de domiciliu, pur și simplu prin butonarea unui telefon mobil echipat NFC, printr-un gateway, pentru a colecta parametri importanți de rețea, și apoi prin utilizarea telefonului se trec la comutator. Proiectat de NXP, gateway-ul conectează dispozitive, folosind ZigBee sau JenNet-IP™, la Internet, prin intermediul unui router Wi-Fi existent acasă. Gateway-ul pur și simplu se conectează la router-ul de origine printr-un port Ethernet, și sprijină ZigBee Light Link, ZigBee Home Automation și JenNet-IP™ pentru comunicații fără fir, precum și NFC pentru punerea în funcțiune.

Completând demo-ul s-au controlat fără fir LED-uri colorate și s-a reglat intensitatea luminoasă de culoare albă la lămpi cu LED-uri reglabile, care pot fi, de asemenea, adăugate la rețea cu ajutorul NFC și apoi controlate prin intermediul unui smartphone Android™.

Controlul iluminatului wireless

Convertorul recepționează comanda de reglare a nivelului de la buton pe o rază de 30m.

Beneficiile butonului fără fir și fără baterie

» Nu cere baterie;
» Nu necesită siguranțe fuzibile;
» Lucrează la tensiune joasă, de siguranță;
» Instalare fără limitări.

alte detalii despre tehnologia DALI şi actualizarea standardului:
link extern http://www.dali-ag.org

surse: electronica-azi.ro / dali-ag.org / nxp.com

Pentru mai multe detalii despre controlul iluminatului sau pentru comenzi, va rugam sa ne contactati: Contact Unicmar